Monday, September 7, 2009

Ilmu yang tak boleh dikongsi

"Barang ko hak bersame. Kite mesti share. Tapi barang aku, aku mesti diam-diam supaye orang tak lebih dari aku"

Haha. Jgn terkeliru ngan entri di atas. Aku geram btol la ngan manusia jenis ni. Kalau ko taknak bagi geram aku senang je, ko simpan barang ko tu jangan sampai aku tau yang ko simpan dari aku. Fine? Bile aku dah tau mule la geram, tengok muke pon meluat. Last-last boleh hilang kawan kan.

Tapi aku masih waras. Takkanla pasal bende macam ni pun we should lose our friend kan. Maybe it's the bad side of him. And out of the bad side masih ade banyak bende-bende yang bagus utk friendship aku & die. Haha. lawak pulak aku bace balik ape yg aku tulis.

Aku bagi satu situasi. Si A & B dalam satu kelas & were asked to complete an assignment. But they were in separate group the values in the problem also vary. But the solving method is just the same.

Soalan ade 3. a,b & c. soalan a,b si A & B buat same-same. Infact bukan same-same la. Si A yang buat dulu, B datang copy balik and adela tegur-tegur sikit yg A buat salah. Fine. That's the good of him!

Tapi untuk C soalan susah sikit. Both of them takleh buat. last-last due macam dh give up nak hantar je even tak complete. lecturer tu strict skit bab deadline ni. Esoknye lepas kelas si A terserempak dgn B & tanye dah hantar belum assignment. Si B cakap dah hantar & bukan tu je, die siap cakap dapat buat C sebab dapat solution dari membe die pagi nye. Eh eh die ni.. Bagus betol kan? Nasib baikla bulan Ramadan. Aku cakap. Ha bagusla tinggi markah ko nanti.

Takpela, harap-harap ilmu yang kami dapat diberkati Allah la kan. Ikhlaskan la diri kite mencari ilmu.

Rasulullah bersabda bermaksud: "Sesiapa yang mempelajari ilmu yang boleh mendapatkan keredaan Allah, sedangkan dia mempelajarinya kerana ingin mendapatkan habuan dunia, dia tidak akan dapat mencium bau syurga pada hari akhirat kelak." (Hadis riwayat Abu Daud)

4 comments: